La Illa es un espai per recordar...

 

... a la persona estimada i expressar el que li haguéreu volgut dir. Un espai dissenyat des de la tendresa i amb l’objectiu d’oferir a persones de totes les races, religions i creences, un espai significatiu que els ajudi a compartir sentiments, recuperar la calma i elaborar un temps de dol saludable. On les famílies puguin convidar als infants a participar-hi per mitjà de missatges o dibuixos. On junts decideixin en quin espai de la Illa volen dipositar aquell record a la persona estimada.

 

 

Perquè una illa virtual davant de Barcelona ...

 

Text en espera de confirmació de la participació de l'Ajuntament de Barcelona en el MEMORIAL BCN COVID-19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rituals a Catalunya. D'on venim ?

 

Les troballes arqueològiques de les terres catalanes mostren com els nostres avantpassats del Neolític (deixen de dependre dels recursos espontanis de la natura, esdevenint pagesos i pastors i establint-se en un territori), ja trobaven consol en el dol per la mort d’un ésser estimat, per mitjà dels rituals funeraris.
Aleshores la pràctica funerària era la inhumació (enterrament individual en cistes, o col·lectives en dòlmens), però les restes trobades indiquen que creien en una vida després de la mort pels objectes personals curosament depositats i que acompanyaven al difunt.
A Catalunya trobem varis monuments funeraris en tot el territori, des de les comarques de Girona (Cova d’en Daina a Romanyà de la Selva o Creu d’en Cobertella a Roses...), en les Terres de l‘Ebre (Amposta i Tortosa), també en les comarques del Solsonès, el Bages, el Bergadà, fins a Vallirana (Baix Llobregat).

 

La cultura s’expandeix, així com les habilitats per tractar els metalls i crear comunitats urbanitzades.
A Catalunya la cultura ibèrica apareix com a conseqüència del contacte de gent indígena amb pobles comerciants com els fenicis i els grecs. Els canvis es succeeixen, aprenen a treballar el coure i l’estany per fer ornaments. També adopten cerimònies funeràries noves com la incineració dels difunts. Posteriorment la família era l’encarregada de rentar els ossos, esmicolar-los i els col·locaven dins urnes que podien tenir un destí variat (davant de casa, una necròpoli o els nadons que eren enterrats dins les cases). Aquests rituals els ajudava a acomiadar-se, cuidar de l’ésser estimat més enllà de la vida i trobar-hi consol.
L’arribada del romans per Empúries, va derivar en molts canvis en la vida dels ibers i de nou van coexistir la incineració i la inhumació com a costums funeràries.
Tots i els anys transcorreguts, avui dia las pràctiques funeràries han canviat poc. Podem afirmar que en tots els períodes de la història de la Humanitat es mostra la necessitat dels vius d’acomiadar-nos de qui estimem, de tenir cura dels difunts i trobar el consol necessari per un temps de dol saludable.

 

 

... i tot Catalunya i la Marató TV3 està amb vosaltres ...

 

...amb totes les famílies que esteu vivint un temps de dol. Perquè Catalunya estima a persones de qualsevol religió o confessió, edat, raça o sexe.


La gent d’aquesta terra coneix prou be la necessitat i el benefici emocional que representa retre un homenatge i recordar a qui ha donat significat i sentit a la nostra vida.

Encara que no ens puguem abraçar, olorar, veure o escoltar, seguiràs viu dins meu.

 

Participa a través del MEMORIAL BCN COVID-19 a la MARATÓ DE TV3.

 
   Google translator

Els creadors de el concepte d'aquesta web en record a les víctimes de la pandèmia Covid-19,  són Arcadi Moradell i Xusa Serra, el disseny d'Arcadi Moradell (Pro Earth Global Design Group).

Arcadi Moradell Bosch
Comunicador Dissenyador

Fa uns anys vaig estar en coma profund, aleshores vaig veure la “llum”. Segons les últimes investigacions aquesta llum no són al·lucinacions producte creences religioses o de les reaccions químiques que es produeixen en el cos, sinó que és energia, que estarà sempre i que no es destrueix.
Mai oblidaré aquells moments de placidesa i pau que vaig viure.
Hem volgut dedicar aquesta web a totes les víctimes de la Covid-19, que possiblement han estat o siguin on jo vaig estar.
Us desitjo un bon viatge, i per aquest motiu aquesta Illa està dedicada a vosaltres, al vostre nou estat i creada perquè les persones que us estimen disposin d’un espai especial on expressar el que senten.

 


Exvicepresident i membre d'Icograda, actual ICO-D International Council of Design, que li atorga l'estatus de "Lifetime Friend" per la seva excepcional contribució a l'avanç de la missió i valors de Icograda i del disseny.
Fundador de Col·legi Oficial Professional de Disseny Gràfic de Catalunya.
Fundador de l'ADCE, Art Directors Club of Europe.
Fundador de Pro Earth Global Design Group.
Exmembre de Consell Superior de Disseny de Catalunya.
Expresident de ADG FAD i de Consell de FAD.

Membre de Design for the World.
Exassessor de l'KIDP, Korea Institute of Industrial Design Promotion, Govern de Korea de Sud.
President de diverses empreses de comunicació i disseny.

Enllaç: Currículum abreujat

Xusa Serra Llanas
Infermera especialitzada en Tanatologia.
Llicenciada en Antropologia Social i Cultural. Màster oficial en Investigació en Infermeria i Salut.
Col·laboradora a la revista Tot Cerdanyola a l'espai setmanal sobre el dol.
Col·laboració en la sèrie de televisió "El vol de la papallona", sobre la mort i el dol. "El Pot Petit", sobre el cicle de la vida. Participació en InfoK de TV3. Els Tallers Ara sí que sé a les escoles.
http://www.ccma.cat/tv3/super3/infok/parlem-de-la-mort/video/5699250/.
Terapeuta de Grup de Dol de l'Associació de Dones per la Igualtat de Cerdanyola de Vallès. Fundadora de l'Associació GestDol, a l'atenció al dol per la mort d'éssers estimats.
Tallers d'Assessorament al dol dels infants per a pares, mares i mestres.
Membre Grup ANJANA. (Projecte Educatiu i cures pal·liatives. ICO, Sant Joan De Déu, HUGC).
Membre de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.

Autora del llibre: 2014, 2020.

I jo, també em moriré ?.

Editorial Columna.

ISBN: 978-84-664-2602-2Espai web proposat i patrocinat per:

Pro Earth Global Design Group


Agraïm la col·laboració de:


Regió de Lacio, Italia.


Agraïm que ens permetin l'ús del material fotogràfic a:


I els fotògrafs que no hem pogut localitzar per als crèdits de les fotos, preguem que ens contacteu per incloure-us.
Una illa virtualment instal·lada davant la ciutat de Barcelona.

Pandèmia Coronavirus, Covid-19.

Imatge visual del MEMORIAL BCN COVID-19.