QUÈ ÉS MEMORIAL BCN COVID - 19

Un Memorial és el ritual que permet commemorar el record d’un ésser estimat. Una forma d’expressar el que ha significat i significarà en la nostra vida. Les formes més populars de memorials inclouen, objectes de referència o obres d'art, com escultures, estàtues o espais.


Aquest Memorial per les persones que han mort a causa de la Covid-19, vol oferir a les famílies i amics, aquest espai simbòlic en forma d'Illa, què faciliti el comiat que es mereixia i ajudi a trobar el consol necessari per a una resolució saludable del temps de dol.

El dol és un procés personal, emocional, natural i adaptatiu davant d'una pèrdua significativa, i serà precisament la intensitat del dolor la que ens mostrarà el valor de la pèrdua. El dolor és directament proporcional a l’estimació que sentim i la mort de qui estimem ens durà per un procés emocional més llarg i intens, on caldrà tenir cura de les diferents necessitats emocionals.

El primer any després de patir una pérdua és complicat de viure, les onades de dolor, hi són presents, sobretot, perquè haurem de viure dates assenyalades per primera vegada sense la persona al costat. Necessitarem donar-nos permís per estar tristos, enutjats o amb sentiments de culpa. Cal avançar en cadascuna de les manifestacions i reaccions ja que, necessitem viure i estar atents per no quedar-nos encallats en algun punt del camí.

Evitem escapar del dolor...

 

... en el moment de la mort d’una persona estimada el món s’atura de cop. El dol ens ajuda a entendre que el dolor és fruit de l’amor que sentim i no enyorem a tothom, degut a que cada un de nosaltres tenim uns éssers estimats i significatius en la nostra vida. Quan mor una d’aquestes persones tan estimades sentim intensament el que significa per a nosaltres.
Un temps que desorienta i desespera, però que ajuda a comprendre que les emocions i els estats d’ànim que brollen estan relacionats amb l’absència. «T’estimo tant, et trobo tant a faltar, que necessitaré plorar-te.».


Les llàgrimes són petons que no podem donar, paraules que no podem dir i abraçades que no podem fer.
El dol saludable implica avançar en les manifestacions i reaccions que necessitem viure i sentir i descobrir en quina mesura la persona estimada donava sentit a la nostra vida.
Quan estem vivint un temps de dol hem de poder expressar els sentiments i que els altres respectin el temps que cal per entendre el que sentim i per qui ho sentim.LA MORT A CAUSA DE LA COVID-19 I LES FAMÍLIES

Des de sempre les famílies han acompanyat a les persones malaltes al final de la vida i els han ofert aquell escalf insubstituïble. En canvi, la complexitat de la situació de la Covid-19 que estem vivint ha provocat la mort inesperada de moltes persones de totes les edats, amb vides actives i equilibrades. El confinament i l’aïllament per la Covid-19, ha impedit a les famílies poder cuidar-los com voldrien i també les ha impedit acomiadar-se com hagueren volgut.

El sentit de la vida després de la mort...

 

... quan una persona mor descobrirem quin ha estat el sentit de la seva vida per la necessitat que tenen els altres d’acomiadar-se, d'enyorar-lo i de plorar-lo. Les persones humils, senzilles, generoses i que han estimat fan que el seu record perduri dins la família durant generacions.


BENEFICIS DELS RITUALS, UNA FONT DE SALUT EMOCIONAL

Tenim la necessitat d’acomiadar-nos de qui estimem i no poder fer-ho pot complicar el temps de dol. Els records d’aquests moments queden gravats de forma intensa en la memòria de les persones que han patit una pèrdua important. La cerimònia ofereix l’oportunitat de poder reflexionar sobre la vida del difunt. Dedicar i compartir paraules, posar una música, i ajuden a entendre el valor de la pèrdua.


Els rituals són beneficiosos per les propietats d’expressió i creativitat que contenen. Mantenen un pont simbòlic amb el difunt i faciliten un temps de dol saludable. Ajuden a prendre consciència de la realitat i deixar enrere fantasies. Permeten expressar les emocions, a acomiadar-se, cuidar més enllà de la vida i expressar l'estimació. A donar ordre a una situació emocionalment extrema. Simbolitzen el pas de la vida i la mort.


No per tothom necessitem construir ponts d’amor en forma de rituals. El sentit de la vida de qui ha mort determina aquesta necessitat en els altres.


La situació de confinament i aïllament  i la manca d’expressió de les mostres d’afecte ens ha dut a crear un espai visual que permeti a familiars i amics expressar el que senten i on poder cuidar de la persona estimada més enllà del que és tangible.

 


   Google translator

Els creadors de el concepte d'aquesta web en record a les víctimes de la pandèmia Covid-19,  són Arcadi Moradell i Xusa Serra, el disseny d'Arcadi Moradell (Pro Earth Global Design Group).

Arcadi Moradell Bosch
Comunicador Dissenyador

Fa uns anys vaig estar en coma profund, aleshores vaig veure la “llum”. Segons les últimes investigacions aquesta llum no són al·lucinacions producte creences religioses o de les reaccions químiques que es produeixen en el cos, sinó que és energia, que estarà sempre i que no es destrueix.
Mai oblidaré aquells moments de placidesa i pau que vaig viure.
Hem volgut dedicar aquesta web a totes les víctimes de la Covid-19, que possiblement han estat o siguin on jo vaig estar.
Us desitjo un bon viatge, i per aquest motiu aquesta Illa està dedicada a vosaltres, al vostre nou estat i creada perquè les persones que us estimen disposin d’un espai especial on expressar el que senten.

 


Exvicepresident i membre d'Icograda, actual ICO-D International Council of Design, que li atorga l'estatus de "Lifetime Friend" per la seva excepcional contribució a l'avanç de la missió i valors de Icograda i del disseny.
Fundador de Col·legi Oficial Professional de Disseny Gràfic de Catalunya.
Fundador de l'ADCE, Art Directors Club of Europe.
Fundador de Pro Earth Global Design Group.
Exmembre de Consell Superior de Disseny de Catalunya.
Expresident de ADG FAD i de Consell de FAD.

Membre de Design for the World.
Exassessor de l'KIDP, Korea Institute of Industrial Design Promotion, Govern de Korea de Sud.
President de diverses empreses de comunicació i disseny.

Enllaç: Currículum abreujat

Xusa Serra Llanas
Infermera especialitzada en Tanatologia.
Llicenciada en Antropologia Social i Cultural. Màster oficial en Investigació en Infermeria i Salut.
Col·laboradora a la revista Tot Cerdanyola a l'espai setmanal sobre el dol.
Col·laboració en la sèrie de televisió "El vol de la papallona", sobre la mort i el dol. "El Pot Petit", sobre el cicle de la vida. Participació en InfoK de TV3. Els Tallers Ara sí que sé a les escoles.
http://www.ccma.cat/tv3/super3/infok/parlem-de-la-mort/video/5699250/.
Terapeuta de Grup de Dol de l'Associació de Dones per la Igualtat de Cerdanyola de Vallès. Fundadora de l'Associació GestDol, a l'atenció al dol per la mort d'éssers estimats.
Tallers d'Assessorament al dol dels infants per a pares, mares i mestres.
Membre Grup ANJANA. (Projecte Educatiu i cures pal·liatives. ICO, Sant Joan De Déu, HUGC).
Membre de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.

Autora del llibre: 2014, 2020.

I jo, també em moriré ?.

Editorial Columna.

ISBN: 978-84-664-2602-2Espai web proposat i patrocinat per:

Pro Earth Global Design Group


Agraïm la col·laboració de:


Regió de Lacio, Italia.


Agraïm que ens permetin l'ús del material fotogràfic a:


I els fotògrafs que no hem pogut localitzar per als crèdits de les fotos, preguem que ens contacteu per incloure-us.
Una illa virtualment instal·lada davant la ciutat de Barcelona.

Pandèmia Coronavirus, Covid-19.

Imatge visual del MEMORIAL BCN COVID-19.